היתרונות הגדולים של WORDPRESS מול מערכת WIX

היתרונות הגדולים של וורדפרס מול מערכת WIX

by

שתפו

מלחמת הקוד הסגור בקוד הפתוח

מלחמת WIX (וויקס) נגד WORDPRESS (וורדפרס) היא מלחמת הקוד הסגור בקוד הפתוח והיא מזכירה את המלחמה הבלתי נגמרת של IOS (מערכת ההפעלה של מכשירי אפל) נגד אנדרואיד.

לאחרונה אני נתקלת בלא מעט מאמרים ופוסטים לגבי ההבדל בין מערכות wix ו-wordpress, והשיחות מעניינות כי WIX משתפרים בצורה יפה לאחרונה (גם בתחום הקידום), ונראה שהפערים מצטמצמים, אך אני שמה לב שדווקא במאמרים הללו, היתרונות הכי גדולים של וורדפרס אינם מוצגים, ולכן היה לי חשוב להציגם פה עבור כל מי שמתלבט ורוצה לבדוק לעומק האם הפלטפורמה אכן מתאימה לו.

היתרונות הגדולים של וורדפרס

CMS  וורדפרס היא מערכת ניהול תוכן (content management system). המשמעות היא שישנה הפרדה מליאה בין ניהול התוכן עצמו לשאר רכיבי המערכת (כגון תבניות, פלאגינים וכדומה). היתרון הגדול הוא שניתן לתת הרשאה נפרדת לכל משתמש לפי התפקיד שלו בניהול האתר. למשל הרשאה רק לכתוב תוכן ללא אפשרות פרסום עבור כותבי תוכן, או הרשאה לכתוב, לנהל ולפרסם פוסטים עבור עורכים וכדומה. אופציה חשובה זו מאפשרת מצד אחד לנהל את התוכן באתר בצורה מסודרת ומצד שני מאפשרת למספר גדול של אנשים להיות שותפים בניהול התוכן. מערכת wix אינה מוגדרת כמערכת CMS ולכן פחות מתאימה לאתרים שהם על טהרת התוכן כגון אתרי בלוג בינוניים עד גדולים.

בלוג וורדפרס החלה במקור כמערכת בלוגים, לכן לא פלא שבתחום הזה יש לה את כל התכונות והשכלולים הנדרשים כגון קטגוריות, תגיות, טקסומניות, תגובות, פילטרים, סינוני תגובות זבל ועוד רבים. ניתן לייצר בקלות בלוגים בכמה שפות (למשל בעזרת פלאגין WPML) באותו אתר, מה שמאפשר פנייה גם לשוק בינלאומי בייחוד אם הבלוג הוא חלק מקידום מוצר או שירות הפונה גם ללקוחות בחו"ל. קיימות אינספור תבניות בלוג וגרידים המאפשרים פיתוח אתרי תוכן מרהיבים. מערכת WIX חלשה יחסית בתחום הבלוגים, מבחינת ביצועים (מודול של בלוג ב-wix הינו כבד יחסית ומאט את האתר בייחוד בגרסת המובייל), לא אפשרי להקים אתר רב לשוני אלא רק בדרך עקיפה של תפריט כפתורים נפרד לכל שפה או אתרים שונים כאשר כל שפה נמצאת על subdomain  נפרד ומגוון התכונות הינו מאוד מוגבל.

ממשקים – בחלק גדול מהמקרים אתר אינטרנט אינו אי בודד בעולם השיווק והמיתוג של העסק אלא הוא נדרש לעבוד בד בבד עם מערכות נוספות. רוב המערכות פיתחו API (ממשק) מובנה מול וורדפרס עקב ההבנה שמדובר בפלטפורמת בניית אתרים המובילה בעולם.
על אילו סוגי מערכות למשל אנו בעצם מדברים:

  1. דיוור אלקטרוני – מערכות המנהלות רשימות תפוצה ודרכן שולחים מיילים שיווקיים (ניוזלטרים) לנרשמים. אינטגרציה מול מערכות אלו דורשות הטמעה של טפסים באתר האינטרנט של העסק. אתרי wix מאפשרים אינטגרציה מובנית רק עם חלק קטן ממערכות אלו, וגם במקרים אלו, מדובר בהטמעה שלא תמיד נראית טוב על המסך וגם לוקח לה זמן להטען יחסית לטעינה של שאר הרכיבים של האתר. מערכת וורדפרס מאפשרת התממשקות מליאה למערכות אלו בצורה חלקה, אם בעזרת פלאגינים קיימים שפותחו ע"י מערכות הדיוור עצמן, או אם ע"י פיתוח מקומי.
  2. CRM – פעם מערכות CRM (מערכת קשרי לקוחות) היו נחלת הארגונים הגדולים בלבד מפאת מחירן היקר. כיום קיימות מערכות CRM זולות ואף חינמיות, וכל עסק, גם עסקים קטנים, עושים בהן שימוש על מנת לנהל את כל הנתונים והאינטראקציה מול לקוחותיהן. על מנת למזער עבודה ידנית, נדרשת אינטגרציה בין מערכות אלו לאתר האינטרנט. דוגמא כזו יכולה להיות כאשר שליחת טופס צור קשר מהאתר תפתח ישר כרטיס לקוח במערכת ה-CRM ללא צורך בהתערבות ידנית. פלטפורמת wix אינה מאפשרת נכון לעכשיו אינטגרציה כזו (למעט מקרים נדירים בהם האינטגרציה נעשית בצורה עקיפה). וורדפרס, כחלק מהיותה קוד פתוח, מאפשרת התממשקות פשוטה יחסית למערכות CRM במידה ומערכות אלו פיתחו API אל מול מערכות חיצוניות (מה שבדרך כלל קורה לאור התחרות בין מערכות ה-CRM השונות).
  3. מלאי – עסקים אשר עוסקים במכירת מוצרים מנהלים את המלאי שלהם בעזרת מערכת ייעודית. כאשר לעסקים אלו קיים אתר אינטרנט דרכו מתבצעת מכירה או הזמנה, נדרש לבצע אינטגרציה בין מערכת ניהול המלאי ובין מערכת האתר בצורה כזו שכל הזמנה או מכירה תעדכן את מערכת המלאי בהתאם. wix כיום אינם מאפשרים אינטגרציה מול מערכות כאלו לעומת וורדפרס המאפשרת אינטגרציה בעזרת פלאגינים ייעודיים של מערכות המלאי עצמן או בעזרת פיתוח מקומי קל.

 

ביצועים – האתרים הנבנים על פלטפורמת wix סובלים מבעיית ביצועים בעיקר במובייל אך גם בגרסת ב-desktop. פלטפורמת wix עובדת בטכנולוגיית CDN – content delivery network המאפשרת העברת התוכן והמדיה לדפדפן של הגולש במהירות גבוהה יחסית תודות ליצירת העתקים של התוכן ברשת שרתים הפרוסה. אך אופטימיזציה של אתר על מנת להשיג מהירות טעינה גבוהה אינה נגמרת בטיפול בתוכן. יש צורך בשרת אחסון טוב ועדיף שיהיה קרוב פיזית לקהל היעד של האתר (wix לא מחזיקים שרתים בישראל עבור לקוחות לפי בדיקתי), יש צורך לדחוס קבצי css ו-java script ולמקמם באזורים המתאימים ועוד. wix אינה מאפשרת גישה לקבצים אלו ולכן שיפור ביצועים של האתר תלוי בחסדיה של wix ופחות בבונה האתר עצמו. אתרי וורדפרס שעברו אופטימיזציה טובה, מגיעים לביצועים מרשימים גם ב-desktop וגם במובייל, מה שבסופו של דבר משפר חווית משתמש ומגדיל את אחוז ההמרה של הלקוחות שהגיעו לאתר.

חנות – חנות אינטרנטית הפכה מטרנד למשהו מחויב המציאות כמעט לכל עסק שעוסק במכירות. עסקים המוכרים דרך האינטרנט (בנוסף לחנות פיזית או במקום), נהנים מחשיפה הרבה יותר גדולה לשוק עקב הורדת החסם הגאוגרפי, הורדת עלויות לוגיסטיות ויכולת שיווקית גבוהה אל מול עסקים ללא חנות אינטרנטית. התכונות הקיימות כיום ב-wix לעומת וורדפרס בנושא חנות אינטרנטית – לוקות בחסר. למשל הרחבות פונקציונליות בנושא סוגי משלוח, סליקה (המוגבלת כיום ב-wix רק לפייפאל ולאומי כארד), שימוש בשערי מטבע שונים באותה חנות, כלים שיווקיים למניעת נטישת עגלות, חנות רב לשונית ועוד. חשוב לציין כי וורדפרס איננה דווקא הפתרון הטוב ביותר עבור חנות אינטרנטית. כיום קיימות פלטפורמות ייעודיות כגון opencart ,magento ,shopify המכילות built-in הרבה מאוד תכונות שבוורדפרס נדרש עבורן להתקין הרחובות, אך עקב קהילת המפתחים הרחבה של וורדפרס, היא בהחלט נותנת fight טוב גם בתחום זה.

לסיכום

WIX נחשבת כיום כאחת מפלטפורמות הקוד סגור המובילות לבניית אתרי אינטרנט. בתקופה האחרונה מרגישים כי החברה משקיעה רבות בתחום ממשק המשתמש, קידום בגוגל והרחבה פונקציונלית של המערכת. אך בבואנו לבחור את הפלטפורמה שהכי מתאימה לאתר האינטרנט של העסק שלנו, חשוב מאוד לבחון מה השימושיות של האתר ולפיה להתאים את הפלטפורמה המתאימה ולא להפך, ובמקרים רבים ניווכח כי דווקא WORDPRESS היא הפלטפורמה המתאימה יותר בשבילנו.

ניתן לראות את היתרונות של wix בפוסט שכתבתי בעבר ארבעת היתרונות הגדולים של WIX

קריאה מהנה, דייזי עיצוב גרפי www.daisydesign.co.il

שתפו

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *