להיות בעל עסק זעיר בארץ, לפחות בשנותיו הראשונות, יכול להיות מייאש בהחלט.
בעל העסק הוא גם איש המקצוע, גם המנהל, גם איש המכירות, גם איש השיווק והפרסום, מנהל החשבונות, הפועל, כותב התוכן, מנהל דפים ברשתות חברתיות, וכל זה בנוסף להיותו הורה.
שמים לב כי הרבה עסקים קטנים חווים את אותם קשיים והתרחישים דומים ודי חוזרים על עצמם:
מחליטים להקים עסק לאחר שבטוחים שיש בידנו מוצר או שירות מנצח. העסק לא ממש מצליח להתרומם למעט "פיקים" פה ושם. מתחילים ללכת לכל מיני מפגשי נטוורקינג ומעגלים עסקיים לאחר שחברים המליצו לנו שזה עובד, זה לא ממש עוזר למעט המלצות פה ושם המפנות אלינו לקוחות בודדים. עושים איזו סדנת פרסום בפייסבוק כי שמענו שזה מביא הרבה עבודה, אך גם זה לא ממש עוזר לסגור את החודש.
השלב הבא הוא כעס וייאוש, אז מתחילים ללכת שוב למעגלים עסקיים, הפעם לשם הביטחון העצמי והעידוד.
לצערנו, חלק מהעסקים בשלב זה מתייאשים, סוגרים את העסק או ממשיכים לקרטע.
אז מה עושים? יש פתרון? האם עסק זעיר של אדם אחד או שניים יכול להתקיים בכבוד ולהצליח או אפילו להצליח בגדול?
אז התשובה היא כן (אחרת לא הייתי כותבת את הפוסט הזה), אך זה דורש חשיבה מחוץ לקופסא ומספר צעדים שיש לבצע בעקביות לאורך זמן.
אז מהן הטעויות השכיחות המובילות עסקים זעירים להישאר עם העסק תקוע במקום?
- ביטחון עצמי – ביטחון עצמי הוא הכל. בעלי עסקים קטנים, למרות שיש להם מוצר או שירות מנצח במחיר אטרקטיבי, ולמרות שהם מאוד טובים במה שהם עושים, חלקם עדין לא בטוחים שהם יכולים "לספק את הסחורה". צריך להבין שאלו שהצליחו לא היו טובים יותר אלא פשוט האמינו בעצמם והסתכלו יותר על ההזדמנות ופחות על הסיכון. ממליצה לצפות בראיון הבא עם בראיין טרייסי, אחד המאמנים הדגולים שהתחיל דרכו מאפס, ונותן הרבה אנרגיה ופרספקטיבה . https://www.youtube.com/watch?v=pjofpEIWWrc
- תוכנית עסקית – רוב העסקים הזעירים כלל לא כותבים או מכינים תוכנית עסקית. החשיבות של תוכנית כזו היא קריטית. היא קובעת את המודל העסקי, פרופיל הלקוחות, מתחרים, תוכנית שיווקית ועוד. ישנה חשיבות לרשום את התוכנית על דף ולא להגיד שהכל בראש. חשוב להכין תוכנית בשלבים עם יעדים לכל שנה. את התוכנית ניתן להכין לבד או בעזרת איש מקצוע.
- מודל עסקי – רוב העסקים הקטנים רצים קדימה עם המוצר בלי חשיבה איך הם מוכרים אותו. הם בטוחים שיש להם מוצר נהדר, מה שלרוב נכון, אך הם לא מצליחים למכור אותו ואז מתחילים להוריד מחיר ולתת הטבות בחינם ולבסוף לא מרוויחים כלום. לדוגמה, אם אני יועצת שינה, האם אני מרוויחה מהדרכה של אחד על אחד, הדרכת סדנאות, אולי כתיבת ספרים מקצועיים, אולי כדאי לי לחבור לעוד בעלות מקצוע בתחום הילדים ולספק שירות מקיף יותר לגיל הרך.
- תקציב – עסקים זעירים בדרך כלל מתקצבים רק את ההוצאות הברורות כגון שכירות, משכורת, חומרי גלם וכדומה, אך לא מתקצבים הוצאות שווק ופרסום כגון תחזוקת אתר אינטרנט, קידום האתר, שווק ברשתות ועוד. הדבר גורם לכך שעסקים אלו כלל לא משקיעים בשיווק למעט כלים חינמיים ונוכחות במעגלים עסקיים וסדנאות למיניהם (או איזה שובר או פלייר פה ושם).
- בלוג – הדרך הטובה ביותר לצבור מוניטין כיום ברשת זה לכתוב תוכן מקצועי ואיכותי בתחום העסק שלכם. חשוב לכתוב באופן תדיר מאמרים בעלי ערך ללקוחות העתידיים שלכם. אם נמשיך בדוגמא של יועצת שינה, לקוחות ישמחו לקרוא מאמרים על טיפים לשינה שקטה, איך מתגברים על שיעול בזמן שינה, איך מתמודדים עם חלומות שמעירים את הילד בלילה, איך מתגברים על שינה של כמה ילדים בחדר מבחינת הפרעות ועוד. בלוג גם מקדם את האתר בגוגל והקמתו ללא עלות בפלטפורמות כגון blogger. ניתן אף לחבר אותו לדומיין שלכם או לשלב אותו בתוך אתר. רוב בעלי העסקים חוטאים בכך שאין להם בלוג כזה.
- אתר אינטרנט – אחוז גבוה של עסקים זעירים אין ברשותם אתר. או שהם חושבים על דף פייסבוק כתחליף לאתר או שאין להם תקציב או חומר מספיק לטעמם להקמת אתר. זו טעות בסיסית וטעות זו גוררת ניראות גרועה ברשת ובשורה התחתונה מזיקה לתדמית של העסק. דף פייסבוק הינו רק דרך להביא לקוחות פוטנציאליים לאתר. באתר לקוח יכול להתרשם בקלות ממגוון השירותים והמוצרים שלכם, דרכי התקשרות, המלצות, בלוג ומאמרים, רזומה ועוד. כל עסק שיכין תוכנית עסקית בסיסית לעסק, יוכל בקלות להכין חומר לכמה עמודים איכותיים באתר. חשוב להקים אתר אצל מי שמתמחה על מנת שיעצב את האתר בצורה מקצועית, יבנה אותו בצורה שגוגל יוכל לקרוא בקלות ולקדמו וכן יבנה אותו עם מערכת ניהול תוכן שתאפשר לבעל העסק לעדכן תוכן ומדיה באופן תדיר. לא לוותר על התאמה למובייל, חשוב לנגישות וגוגל מקדם יותר אתרים מסוג זה.
- שיווק בפייסבוק – הנושא תופס תאוצה והיום קיימות אינסוף סדנאות בנושא. בגדול ניתן ללמוד את הנושא לבד בעזרת מדריכים אך הנושא מצריך סבלנות והתעסקות. אם בנינו את התוכנית העסקית כראוי, אנו נדע למקד את השיווק לאוכלוסייה ספציפית מאוד ולהשיג תוצאות טובות. פייסבוק מאפשרת ליצור קמפיינים עם מטרות שונות כגון השגת לייקים לדף, השגת קליקים לאתר האינטרנט של העסק, הצעות ללקוחות ועוד. מומלץ להשתמש באופציות מתקדמות הקיימות ב-power editor שהוא העורך המקצועי של המודעות. דרך פייסבוק ניתן לפרסם גם דפי נחיתה המשמשים לאיסוף לידים שהם כתובות מייל של לקוחות פוטנציאליים המתעניינים בשירות או המוצר שלי. הטעות היא שרוב בעלי העסקים הזעירים משקיעים סכומים קטנים מאוד מה שמוביל לתוצאות מייאשות. השקעה של 500 ₪ בחודש בשימוש מקצועי יכולה להניב תוצאות טובות. השקעה של 5 ₪ ליום לא תביא אתכם רחוק. קיים גם כלי שנקרא facebook remarketing, הוא מאפשר להציג מודעות של העסק שלכם בפייסבוק למי שביקר באתר שלכם. לצערי, מעטים עושים בו שימוש למרות שהוא אפקטיבי.
- שיווק בגוגל – רוב בעלי העסקים מנסים מזלם בגוגל אדוורדס בסכומים קטנים. זה מביא עבודה (תלוי באיזה תחום), אך הם לא משתמשים דווקא בכלים שהנם יותר אפקטיביים כגון google remarketing, שהינו כלי שמציג מודעות של העסק שלכם למי שגלש באתר שלכם. ניתן להציג מודעות שונות בהתאם לדף בו הגולש ביקר. העלות הינה נמוכה ועצם העובדה שגולש צופה במודעה שלכם היכן שגולש, עושה את שלה. ניתן גם לקדם עסק לבד בקידום אורגני בשיטות מסוימות ואף להגיע לעמודים הראשונים בגוגל במילות מפתח רצויות, אך בניגוד לכלים האחרים, מדובר בתהליך ארוך יחסית הדורש מקצוענות.
- שיתופי פעולה – עסקים זעירים בתחילת הדרך נבהלים מלשתף פעולה עם בעלי עסקים אחרים. הם פוחדים שהדבר יפגע בהם מבחינת תדמית או כמות הלקוחות שתפנה אליהם. למעשה, שיתופי פעולה פותחים הזדמנות פז לגיוס לקוחות נוספים המחפשים דווקא שירותים משלימים לאלו שהעסק שלכם מספק. כך ניתן גם לייצר הכנסה, גם להפוך לקוחות למרוצים יותר וגם להמשיך להתרכז בנישה שלנו בה אנו מקצוענים.
לסיכום,
רוב העסקים הזעירים לא עושים שימוש אפילו בחצי מהכלים הרשומים בפוסט זה, למרות שזו הדרך הנכונה לגדול ולהתפתח עם העסק בימנו.
חשוב לתקצב מספיק כסף לשווק ולעשות שימוש בכלים אלו לאורך זמן ובאופן תדיר על מנת להשיג תוצאות משביעות רצון.
זכרו, שווק נכון הוא הדרך להשיג לקוחות , אז אל תזניחו אותו.
בהצלחה, דייזי עיצוב גרפי www.daisydesign.co.il