הכנות להפניות 301
מתכננים להחליף דומיין לאתר העסק? בונים אתר חדש ויש לכם אתר קיים? אתם צריכים לבצע הפניות לקישורים. הנה כמה הנחיות שיעזרו לכם לעשות את המעבר בצורה חלקה ואיכותית
רבות דובר על הפניות 301 במאמרים קודמים, אך איך יודעים באמת אילו קישורים להפנות? האם להפנות רק את אלו שמופיעות בעמוד הראשון בגוגל כאשר מקלידים את שם העסק? מה לגבי קבצי התמונות וקבצים נוספים כגון pdf ו-word המופיעים באתר, האם גם אותם צריך להפנות?
באילו מקרים מבצעים הפניות 301
הפניות 301 אלו הפניות שמפנות URL (כתובת עמוד למשל) מסוים ל-URL אחר באופן קבוע. המקרים בהם נרצה לבצע הפניות כאלו הם:
- העברת אתר לדומיין אחר – יש לנו אתר לעסק על דומיין קיים ואנו רוצים להחליף את הדומיין מכל סיבה שהיא. אנחנו רוצים שהלינקים שאונדקסו בגוגל עבור הדומיין הישן, יגיעו לדפים שהם אמורים להגיע כאשר העסק יהיה על הדומיין החדש, ולא לעמוד error. למשל אם יש לנו בדומיין הישן URL שכתובתו old-domain.com/contact, אנו נרצה שהוא יופנה ל-URL של עמוד צור קשר בדומיין החדש שכתובתו לצורך העניין היא www.new-domain.com/contact.
- הקמת אתר חדש על אותו דומיין – ישנם מקרים רבים בהם קיים לעסק אתר הבנוי על טכנולוגיה ישנה או שהוא מיושן מבחינת נראות ומבחינה פונקציונאלית, והעסק מעוניין להקים אתר מתקדם וחדיש יותר על אותו דומיין. במקרים אלו, בדרך כלל ישנם שינויים כגון ביטול עמודים ו/או הקמת עמודים חדשים. לדוגמא, באתר הישן קיים עמוד נפרד למוצרים ועמוד נפרד לשירותים ובאתר החדש הקמנו עמוד מאוחד, אז נרצה ששני העמודים הישנים (עמוד המוצרים ועמוד השירותים) יופנו שניהם לעמוד המאוחד החדש.
- גישה מדומיינים שונים – כבעלי אתר, אנו רוצים לוודא כי גולש יגיע לאתר בין אם יקליד http://mydomain.com או בין אם יקליד mydomain.com וכדומה.
טכניקות לזיהוי כתובות להפניה
קיימות טכניקות שונות לזיהוי ה-URL אותם נרצה להפנות, לכל טכניקה יש יתרונות וחסרונות. אז בואו נפרט מה הן:
דפדפן – הטכניקה הראשונה והפשוטה ביותר היא להקליד בדפדפן כרום site:mydomain.com (כמובן שיש להקליד במקום mydomain.com את הדומיין שלכם). הדפדפן יציג את כל הדפים שגוגל אינדקס עבור הדומיין שלנו. את ה-URL המסומנים בירוק (בתמונה למטה) יש להפנות ל-URL המתאימים בדומיין או האתר החדש. נוכל להקליק בדף התוצאות על "תמונות", ונקבל את כל התמונות שגוגל אינדקס עבור הדומיין שהקלדנו, שגם אותן כמובן מומלץ להפנות (לכל תמונה קיים URL בדיוק כמו שקיים לדף HTML).
החיסרון בשיטה זו הוא שמדובר בעבודה סיזיפית של איסוף כל הלינקים, משימה שעלולה לקחת זמן רב. היתרון הגדול בשיטה הוא שאנו מפנים את ה-URLS שסביר להניח שרוב הגולשים יתקלו בהם ברגע שיחפשו את הדומיין שלנו בגוגל.
Google analytics – בטכניקה זו אנו נבחר תקופה של שלושה חודשים ועבורה נציג את ה-URLS עם התנועה הגבוהה ביותר של גולשים עבור הדומיין שלנו. לשיקולנו לבחור מהי התנועה המינימלית עבורה נבחר את ה-URL שמועמד להיכנס לרשימת ההפניות. הצגת התנועה עבור הדפים נמצאת בממשק של google analytics תחת התנהגות > תוכן > כל הדפים. מאוד מומלץ כחותך משני בהצגת ה-URL, לבחור "מקור" וכך נוכל לראות את התנועה שהגיעה דרך חיפוש אורגני (מופיע "organic" בדוח) ולמקד את מירב העבודה בלינקים הללו.
החיסרון של שיטה זו הוא שאנו פחות שמים דגש על URL של אובייקטים כגון תמונות או קבצי pdf (במידה וקיימים באתר), אך מצד שני אנו ממקדים את העבודה על ה-URL שיש עליהם הכי הרבה תנועה אורגנית כך שזה עשוי לחסוך לנו הרבה עבודה בעיקר שקיימים הרבה עמודים באתר, מה גם שניתן לייצא את התוצאות לאקסל ולעבוד עליהם מחוץ לאפליקציה של google analytics.
הצפרדע הצועקת – אין צורך להיבהל, זה לא שם של סרט אימה. מדובר בטכניקה בה עושים שימוש בתוכנה חינמית הנקראת screamingfrog. התוכנה ניתנת להורדה באתר https://www.screamingfrog.co.uk/seo-spider.(לאחר הגעה לאתר התוכנה, יש להקליק על כפתור download, יתכן כי תקבלו הפנייה להורדה תוסף java מעודכן שהכרחי להרצת התוכנה).
לאחר התקנת התוכנה, נפתח אותה ונקבל את מסך לתוכו נצטרך להזין את כתובת הדומיין עבורה אנו רוצים לבצע הפניות (מספר 1 בתמונה) ונקליק על start. התוכנה תסרוק את כל האתר כולל עמודים, תמונות, קבצי pdf, קבצי css, metadata ועוד. בסוף הסריקה נקבל את התוצאות כפי שמוצגות בתמונה כאשר עבור כל תוצאה ניתן לקבל מידע מפורט.
בואו נראה מה מוצג במסכי התוכנה:
Overview – התפריט הימני (מספר 2 בתמונה). מציג מידע כללי על התוכן באתר לפי סוג מידע. למשל html יציג לנו מידע על עמודי html באתר, pdf יציג מידע על קבצי Pdf שהעלינו לאתר ו-images יציג את המידע על כל התמונות באתר.
בשלב זה נזכיר כי הפניות 301 לא מספיק לעשות רק לכתובות עמודים אלא גם לאובייקטים דוגמת תמונות, קבצי pdf וכדומה. אנו לא רוצים שגולש יקליק על קובץ pdf שאונדקס ע"י גוגל בדומיין הישן ויגיע לדף 404 (הדף אינו קיים) כי זה יפגע בקידום ובתנועה לאתר.
תפריט ראשי – התפריט המוצג בחלק העליון של המסך (מספר 3 בתמונה). הוא מאפשר לנו לנתח מידע עבור כל הפריטים המוצגים (ישנה חפיפה בין שני התפריטים). למשל, הקלקה על h1, תציג לנו את כותרות h1 של כל העמודים והקלקה על meta description תציג לנו את המידע שהזנו מאחורי הדף עצמו בהגדרות ה-seo של העמוד. מידע זה מאוד חשוב כאשר אנו בונים אתר חדש לעסק כאשר לעסק ישנו כבר אתר קיים, נרצה לשמור כמה שיותר על המצב הקיים מבחינת הנראות כלפי גוגל ולכן נוכל פשוט להשתמש ולהעתיק נתונים אלו להגדרות ה-seo של האתר החדש (כמובן אם הם באותו קונטקסט).
מסך תוצאות ראשי – המסך המציג את התוצאות לפי החיתוך שביצענו בתפריט הראשי והמשני (מספר 4 בתמונה). את התוצאות האלו נוכל לייצא לאקסל ע"י הקלקה על כפתור export בחלק השמאלי העליון של המסך.
מסך תוצאות פרטני – מציג מידע מורחב על כל רשומה שאנו עומדים עליה במסך הראשי (מספר 5 בתמונה). למעשה היא מציגה עבור כל אלמנט את כל המידע כפי שמופיע בתפריט העליון כגון h1, h2, meta description, size, url ועוד.
לא מצאתי חיסרון בתוכנה למעט אולי כמות מידע העצומה שהיא מציגה שבתחילה נראית אולי קצת מבהילה אך בסופו של דבר חלקה לפחות הוא קריטי לביצוע הפניות ברמה הנדרשת.
היתרונות של התוכנה הם ברורים כמו אפשרות שמירה של כלל המידע על הדומיין/אתר ישן, קבלת מידע מלא ומפורט באפס מאמץ על האתר וכן זה שהיא חינמית כמובן.
טיפים נוספים לביצוע הפניות 301:
- את ההפניות נרצה לבצע רק עבור URLS עבורם יש status='OK' (אחת העמודות במסך הראשי), מכיוון שאין טעם להשקיע זמן בלינקים שאינם ולידיים (לינקים שבורים באתר למשל).
- את ההפניות יש לבצע לדפי html, תמונות, קבצי pdf וכל אובייקט אחר שאי הפניה שלו יפגע בקידום ובתנועה לאתר כגון מסמכי word באתר, gif וכדומה.
- מומלץ לייצא את הקובץ לאקסל לפני תחילת ביצוע ההפניות כדי שתהיה לנו תמונות מצב לפני השינוי.
- במידה ואנו עובדים עם מערכות שהינן קוד סגור כגון wix, המגבילות את כמות ההפניות האפשריות (wix מגבילה ל-50 בלבד). מומלץ לעשות שילוב בין הטכניקות ולבדוק אילו הם ה-URLS הקריטיים שאותם נרצה להפנות במסגרת המגבלות.
- כמות הפניות גדולה מנפחת קבצים מסוימים (למשל קובץ htaccess אם אנו מבצעים את ההפניות דרכו) ועלולה לגרום לפגיעה בביצועים, לכן כדאי גם לא להשתולל ולבצע מאות ואלפי הפניות אלא לבצע אותן בחוכמה, כמו למשל הפנייה בודדת הרלוונטית להפניית מספר לינקים (על כך אכתוב בפוסט הבא).
לסיכום, ההכנות לקראת הפניות 301 הן קריטיות להצלחתן. תכנון טוב ימזער את הפגיעה בקידום ובתנועה לאתר. יש לקחת ברצינות את הנושא ולבצע אותו בצורה מקצועית מכיוון שפגיעה אנושה בקידום האתר עלולה להביא בסופו של דבר גם לפגיעה אנושה בעסק עצמו.
בהצלחה, דייזי עיצוב גרפי, www.daisydesign.co.il
כתיבת תגובה