internet web tips
, , ,

מה חשוב לדעת לפני הקמת אתר לעסק

by

שתפו

מה חשוב לדעת לפני הקמת אתר לעסק (internet web tips)

אם החלטתם להקים אתר אינטרנט עבור העסק שלכם אז הגעתם למקום הנכון, המדריך הזה הוא בדיוק בשבילכם.

רבים מבעלי העסקים מגיעים לשלב הקמת האתר ללא ידע מוקדם בנושא, ומכיוון שהתחום הזה הינו יחסית פרוץ, התוצאות הינן לעיתים הוצאות כספיות מיותרות, מוצר שאינו תואם את הציפיות ולעיתים אף מוצר באיכות ירודה.

מומלץ מאוד להגיע עם רקע כלשהו בנושא, לכן ריכזתי את הנושאים המרכזיים אותם כדאי להכיר בתחום.

  1. בעלות על דומיין – דומיין כידוע הוא כתובת האתר כדוגמת www.google.com .הכתובת מפנה את הגולש לשרת בו מאוחסן האתר. דומיין יכול להיות עם סיומות שונות כגון com,co.il,biz ועוד רבות אחרות. מומלץ לרכוש דומיין עם סיומת co.il המזוהה עם אתרים ישראלים (במידה והאתר אינו בינלאומי ומספק מידע לגולשים הישראלים). הדומיין נרכש דרך רשם דומיין מסודר. ניהול הדומיין הינו ניהול עולמי (לכן דומיין הינו ייחודי) והבעלות עליו מעוגנת משפטית בחוק. לא משנה מי בונה או מעצב לכם את האתר או במסגרת איזו חבילה אתם מבצעים זו, דאגו לכך שאתם תהיו בעלי הדומיין. במידה ולא, ובעתיד תרצו לבנות אתר אחר על אותו דומיין מכל סיבה שהיא (למשל אם אינכם מרוצים מהאתר שבנו לכם), אי הבעלות שלכם על הדומיין יכולה להעמיד אתכם בבעיה מלבד עלות כספית של העברת בעלות שתידרש.
    אחד מרשמי הדומיינים המומלצים בארץ לטעמי הוא www.livedns.co.il.
  1. אחסון – זהו השרת המאחסן את כל קבצי האתר שלנו. ניתן לרכוש אחסון מחברה בארץ או מחו"ל, הביצועים של שניהם משביעי רצון. בחלק מהדילים ניתן לקבל אחסון לשנה ללא תשלום. מומלץ גם כאן להיות בעלי האחסון למרות שכאן הנושא פחות קריטי.
    חלק גדול מהחברות מפתחות את האתר על אחסון שלהם, כך שללקוח אין יותר מידי ברירה. עלות האחסון נגזרת מסוג האחסון או הדיל כמו למשל רמת אבטחה, אפשרות להתקנת כמה אתרים על האחסון וכו'. חשוב מאוד לבדוק את העלויות לאחר שנה במיוחד במקרים בהם מקבלים אחסון לשנה חינם כחלק מהדיל. במקרים מסוימים תגלו כי האחסון יעלה לי פי שלוש או ארבע מהממוצע. אחסון בסיסי לא אמור לעלות יותר מכמה דולרים לחודש. אחד מהאחסונים המוכרים (לא ישראלי) יותר הינו http://www.hostgator.com, ישנם גם אחסונים איכותיים בארץ.
  1. מטרת האתר – לפני שניגשים לבניית אתר לעסק, יש לחשוב טוב טוב מהי מטרת האתר.
    אתר יכול לשמש כאתר תדמית על מנת לספק מידע על העסק, מכירת מוצרים (חנות אינטרנטית), לאפשר ללקוחות לבצע פעולות, לספק פלטפורמה לקיום דיונים כגון בלוג או פורום ועוד. מטרת האתר תקבע בהמשך מיהם בעלי המקצוע שיבנו ויעצבו את האתר ועל איזו פלטפורמה הוא יבנה.
  1. פלטפורמה לבנייה – ניתן לחלק את הפלטפורמות להקמת אתרי אינטרנט ל-3 סוגים עיקריים:
    מערכות סגורות –  מערכות שפותחו באופן עצמאי ע"י חברות, הן נשענות מן הסתם מאחורי הקלעים על שפות התכנות המקובלות, אך קיים להם עוד רובד שמאפשר בדרך כלל ממשק עיצוב ובנייה שהינו נוח ופשוט יותר. היתרון הגדול של מערכות אלו הוא ללא ספק קלות הקמת האתר (בחלק גדול מהמקרים, הקמה בסיסית מתאפשרת לאחר הדרכה והכרה מהירה עם המערכת). אחת  מהמערכות הסגורות המוכרות בעולם הינה WIX. זו חברה ישראלית שהצליחה בגדול בתחום בעולם, ובעזרת המערכת שלה הוקמו יותר מ-50 מיליון אתרים. המערכת מתאפיינת בתבניות עיצוב מרהיבות, עשרות תוספים המאפשרים פונקציונליות מגוונת לאתר וכן התאמה מליאה של האתר למובייל. יש לציין כי על מנת להגיע לתוצאות ברמה גבוהה במערכת, יש להכירה על בוריה וכן להיות בעל ניסיון עיצובי משמעותי. החסרונות העיקריים של המערכות הסגורות הם שהן מחייבות לרכוש את האחסון מהן והפונקציונאליות עלולה להיות מעט מוגבלת בחלק מהמקרים.
    מערכות פתוחות –  מערכות קוד פתוח, מאפשרות לכל מי שרוצה לכתוב שדרוגים ותוספים למערכת כל עוד הם עומדים בסטנדרט. מערכות קוד פתוח שכיחות משודרגות באופן שוטף ומציעות פתרונות לדרישות משתמשים בתדירות גבוהה בצורת תוספים, תבניות עיצוב ועוד. המערכות הינן חינמיות לשימוש אך אל נא תשלו את עצמכם, עדין קיימות עלויות של דומיין, אחסון וכן רכישת תבניות ותוספים במידה ונדרשים כאלו. המערכת הפתוחה הנפוצה ביותר כיום הינה WORDPRESS (שישים אחוז מהאתרים בעולם הוקמו בעזרת WORDPRESS), המערכת הוקמה במקור לניהול בלוגים אך עם הזמן התפתחה ונהייתה למערכת נהדרת לניהול אתרים מכל הסוגים כולל חנויות אינטרנטיות.
    היתרון העיקרי של מערכת זו הינה גמישות אינסופית בבנייה ועיצוב האתר, וכן הגמישות ברכישת אחסון שנרצה כל עוד הינו כזה המאפשר הקמת אתר WORDPRESS תחתיו. החיסרון הינו הידע יחסית הנרחב הדרוש על מנת להקים אתר ברמה גבוהה וכן ההכרה הנדרשת על מנת לנהל את התוכן באופן שוטף.
    בנייה קלאסית – כאן מדובר על כתיבת אתר מאפס ע"י מתכנת ומעצב באופן חופשי. מצב זה רלוונטי לפרויקטים מיוחדים שאין להם מענה במערכות האחרות.
  1. ממי מקבלים את השירות (מתכנת, מעצב) – בנושא זה יש בלבול גמור אצל לקוחות. לא מעט נתקלתי בלקוחות המטורטרים בין בונה אתרים למעצב אתרים, לקוחות המוציאים כספים מיותרים כאשר יש להם אלטרנטיבות זולות וטובות יותר.
    מומלץ מאוד לבצע את העבודה מול גורם אחד המספק את הפונקציה של הבנייה והעיצוב של האתר. זה יכול להיות מעצב/ת שמתעסק גם בבנייה או בסטודיו המעסיק את שני אנשי המקצוע. יש הרבה מקומות המעסיקים במשרה חלקית את אחת הפונקציות (מעצב / מתכנת) ולעיתים זה עלול לעכב את העבודה. לעבוד מול מתכנת ומעצב בנפרד אינו מומלץ מכיוון שישנה אינטראקציה שוטפת בין שני הגורמים מה שיגרום ללקוח לעבוד קשות על מנת לגשר על האינטראקציה הזו. האידיאל הינו לעבוד כמובן מול מעצב שיש לו ידע נרחב גם בבנייה, כך העבודה הינה איכותית, מדויקת ומהירה וכל התקשורת הינה מול גורם אחד כך שרמת השירות הינה גבוהה גם אם יידרש שינוי בעתיד על האתר.
  1. התאמה למובייל ולטבלט – רבים לא נותנים מספיק תשומת לב לסעיף הזה בשלב בניית האתר. כיום, יותר ויותר אנשים גולשים באינטרנט דרך מכשירים ניידים. בתקופה האחרונה אף דווח כי משך הגלישה במכשירים ניידים מהווה 60% ממשך הגלישה כולו באינטרנט. לכן יש חשיבות רבה להתאמת האתר למובייל. התאמה משמע:
  • נראות האתר בנייד כך שאינו חתוך או בפרופורציות שאינן נכונות.
  • תפריט לשוניות המותאם לנייד ולא תפריט לשוניות כפי שמוצג באתר רגיל.
  • פונטים גדולים וקריאים.
  • זמן טעינה סביר במכשירים ניידים.
  • מניעה משימוש בקבצי Flash(מערכות הפעלה כגון אנדרואיד למשל אינן מריצים קבצי Flash, לכן אם בדף הבית יש לכם מצגת תמונות ב-Flash, היא לא תוצג בנייד והאתר יראה אנמי לחלוטין ויאבד את כל העיצוב שלו).
  • רספונסיביות (האתר משנה עצמו לפי גודל המסך בו הוא נצפה).
  • לחצני גישה מהירים ליצירת קשר עם נותן השרות כגון חיוג מהיר, שליחת מייל או שליחת SMS.

7. SEO – על מנת שהאתר יופיע במנועי החיפוש השונים (GOOGLE, BING, YAHOO), יש לבנות את האתר בצורה שתאפשר זאת. ללקוח קשה לדעת אם האתר אכן נבנה בצורה כזו אך מה שחשוב שהתפריט יבנה בצורה היררכית מסודרת, תהיה כותרת ותוכן בכל דף המייצג באופן ברור על מה הדף מדבר, התוכן יכיל מילים אותן נרצה לקדם לאחר מכן במנועי החיפוש, יהיו קישורים מתאימים וכו'.

חשוב להדגיש כי הקמת אתר הוא סיפור אחד ואילו קידום האתר במנועי החיפוש הינו ספור אחר לגמרי וזוהי עבודה לאנשי מקצוע המתעסקים בתחום.
קיימים בשוק שני סוגי קידומים  עיקריים:
קידום אורגני – קידום שהינו לפי מילת או ביטוי חיפוש, התוצאה אינה מופיעה תחת מודעה אלא מופיעה בתוצאות הרגילות של המנוע (בדרך כלל התוצאה הרביעית והלאה, השלוש הראשונות הינן מודעות ממומנות). מה שמשפיע על קידום מסוג זה הינו בעיקר רלוונטיות ופופולריות של התוכן באתר וכן קישורים איכותיים לאתר.
קידום ממומן (GOOGLE  ADWARDS) – אלה הן המודעות המופיעות בתחילת כל חיפוש וכן במודעות הצד. השיטה עובדת ע"י הקמת קמפיין מתאים ותשלום לפי קליק על המודעה.

גיבוי – מה קורה אם נזק נגרם לאתר עקב פריצה או טעות של לקוח,מתכנת או מעצב? לכן חשוב שיהיה גיבוי של האתר על כל מקרה. במערכות סגורות כדוגמת WIX, יש מערכת של ניהול גרסאות, במערכות פתוחות כדאי שיהיה לכם גיבוי במקרה שתרצו להחליף אחסון לאתר או אם רציתם לבצע שינוי והחברה שבנתה לכם את האתר נעלמה/רבתם איתה.

אבטחה – העולם מסוכן ואתרים נפרצים, בהעדר אבטחה אתם עלולים לקום בבוקר ולגלות שהאתר נפרץ ותוכנו השתנה. במערכות סגורות דוגמת WIX, החברה הקימה מנגנוני בקרה כגון חסימות והגנה על מידע, במערכות פתוחות יש לוודא כי החברה התקינה תוספי אבטחה כגון כזה שחוסם ניסיונות כושלים לכניסה לממשק הניהול.

תחזוקה – חשוב לשים דגש גם על מה שקורה לאחר שהאתר מוכן. אתר איכותי הינו כזה המתעדכן באופן שוטף, לכן קיימת דרישה שללקוח תהיה גישה נוחה לעדכון התוכן או המדיה (תמונות, טקסט וסרטונים) באתר. בבחירת המערכת הנבחרת להקמת האתר יש לבחון את קלות העדכון של אלמנטים אלו וכן יש לדרוש הדרכה מספק השירות על מנת להפחית את התלות בגורם שבנה ועיצב את האתר. מערכת WIX מאוד נוחה ופשוטה לעדכון האתר בעוד שמערכות כגון WORDPRESS מסובכות יותר ופחות אינטואיטיביות.

בהצלחה!!!

דייזי עיצוב גרפי www.daisydesign.co.il

*זכויות תמונת השער שמורות לאתר http://www.ecommercemilo.com

שתפו

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *