מהם השיקולים המרכזיים בבחירת פונט לפרויקט לדפוס, לאתר או לאפליקציה? איך בחירת הפונט משפיעה על המסר המועבר לקורא? ומהם הפונטים שיעשו לקוראים שלכם את זה?
כיצד בחירת פונט משפיעה על הפרויקט
פונטים (גופנים) נושאים הרבה משמעות ואופי באופן שבו הם נראים, עליכם לזכור זאת כאשר אתם בוחרים פונט עבור הפרוייקט הבא. פונט יכול לשנות לחלוטין את המסר המיועד, תלוי איך או איפה אתם משתמשים בו. לכן לבחירת פונטים עבור כל מטרה – print או web, יש לייחס חשיבות גבוהה ויתר תשומת לב.
אילו סוגי פונטים קיימים
ישנה כמות עצומה של גופנים, אבל קודם בואו נדבר על הקטגוריות העיקריות אליהן גופנים משוייכים:
Serif: לגופני Serif יש "רגליים" קטנות או קווים מחוברים לקצות האותיות שלהם. הם נועדו בדרך כלל להיראות רציניים או מסורתיים יותר.
דוגמאות לפונטים מסוג serif:
• Old Style
• Transitional
• Neoclassical & Didone
• Slab
• Clarendon
• Glyphic

serif font
קרדיט לתמונה לאתר https://medium.freecodecamp.org
Sans-Serif :Sans-serif פשוטו כמשמעו, "ללא serif". לגופנים אלה אין "רגליים" בקצות האותיות. מסיבה זו, הם נחשבים בדרך כלל למודרניים וזורמים יותר בקריאה שלהם.
דוגמאות לפונטים מסוג sans serif:
• Grotesque
• Square
• Humanistic
• Geometric

sans serif font
קרדיט לתמונה לאתר https://medium.freecodecamp.org
ניתן לראות בבירור את ההבדל בין גופן Sans Serif לבין גופן Serif. גופני Sans Serif הם לעיתים קרובות מודרניים, אופנתיים ופשוטים, אולם הם נוטים להיות קשים יותר לקריאה בגדלים קטנים יותר.
Script: סוג הגופן הזה ידוע כאלגנטי, קליל ומקצועי. לעתים קרובות ניתן לראות את סוג זה של גופן נכתב על הזמנות לחתונה, תעודות או אישורים. יש להשתמש בפונט זה במתינות. הוא לא נועד לשימוש בטקסט ב-body של עמוד.
דוגמאות לפונטים מסוג script:
• Formal
• Casual
• Calligraphic
• Blackletter & Lombardic

script font
קרדיט לתמונה לאתר https://www.99designs.com
Display: לעתים קרובות אנו רואים גופן מסוג זה על כרזות סרט, עיתונים, באנרים, וכו'. הפונט מעוצב בכוונה על מנת לתפוס את תשומת הלב שלנו או לתת דגש על אזור מסוים. יש להשתמש בגופן זה במתינות על מנת ליצור את האפקט הרצוי.
דוגמאות לפונטים מסוג display:
• Grunge
• Psychedelic
• Graffiti

display font
קרדיט לתמונה לאתר http://www.fontspace.com
Hand Lettering: לפונטים אלו יש אותיות דמויות כתב יד ונראה כאילו נכתבו ביד אנושית (יד של ילד). מעצבים אוהבים להשתמש בגופנים כאלה משום שהם מוסיפים אלמנט אנושי ואישי יותר לעיצוב – משהו שאנשים יכולים להתייחס אליו.

Hand Lettering
קרדיט לתמונה לאתר https://www.99designs.com
מדוע בחירת פונטים היא חשובה
ניתן להשוות בחירת פונטים עבור פרויקטים לבחירת תלבושת. על סמך מה שאנו לובשים, אנשים עשויים בצדק או בטעות להניח הנחות על הסגנון שלנו, על האישיות שלנו, על הרקע החברתי-כלכלי שלנו ועל הגיל שלנו. אירועים ומצבים שונים מתאימים לדפוסי לבוש שונים גם כן. לא היינו לובשים בגד ים לראיון עבודה ולא תרצו ללבוש חליפה ועניבה במהלך החופשה שלכם על החוף. בקיצור, הבנתם את הרעיון.
מה שהבגדים שלכם עושים בשבילכם, הפונטים עושים עבור הפרויקט. טיפוגרפיה מספקת לעתים קרובות רושם המתקבל במבט ראשון, ואנשים שופטים את שאר העיצוב על פי זה. לכן, בחירת הגופן צריכה להיות תכליתית ומתאימה. האם הגופן שלכם משקף "חופשת חוף" כאשר הוא צריך לשקף "ראיון עבודה"? האם אלמנטים של "הבגד" מתנגשים, או שהם משלימים אחד את השני? האם הם מתקשרים את התכונות שאתם רוצים עבור הפרויקט? שיקולים אלה הם מה שהופך את בחירת הגופנים לחלק חשוב בתהליך העיצוב, תהליך שצריך להגיע אליו לאחר חשיבה קפדנית.
הגופן לעיתים קרובות מגדיר את הטון עבור העיצוב כולו והוא יכול להשפיע על רגשות הצופים ועל האינטראקציות שלהם עם העיצוב שלכם. אל תתנו לצופים תירוץ לעשות הנחות שגויות לגבי המותג שלכם או העסק; בחירות טיפוגרפיות רעות יסיחו את הדעת מהמסר ומהכוונות האמיתיות של המעצב/ת.
איך בוחרים פונטים
קווים כללים
הדאגה הראשונה שלכם בבחירת גופן לפרויקט צריכה להיות שהוא תואם את המסר או המטרה של העיצוב שלכם. לפני שתתחילו בחיפוש אחר פונט מתאים, יש לחשוב תחילה אילו תכונות אתם רוצים לתקשר החוצה לקוראים.
בדרך זו, כאשר אתם באים לבחור את הגופן, כבר יש לכם את התכונות שתצטרכו להתאים לו. זה חשוב כי לכל פונט יש מצב רוח משלו או אישיות. יש פונטים רציניים, שובבים או אלגנטים. יהיה עליכם לקבוע מה הגופן המסוים משדר, ואם זה מתאים לעיצוב שלכם.
אם המאפיינים שהפונט מתקשר החוצה אינם תואמים את המסר של העיצוב, אז יהיה ניתוק חזותי עבור הצופים, ואתם לא רוצים את זה. כאשר מחפשים פונטים לפרויקט, זה יכול להיות קל להיתפס לפונטים מעניינים או מעוצבים בצורה מסויימת, אך אל תתנו להעדפות האישיות להפריע. גופן שאתם חושבים שהוא ייחודי או מסוגנן, לא בטוח כל כך שהוא יכול להיות שימושי או מתאים לפרויקט עליו אתם עובדים.
יש להתייחס גם לקהל היעד וההקשר. איפה ואיך העיצוב שלכם ייחשף לקוראים הם גם שיקולים שיש לקחת בחשבון כאשר בוחרים פונטים לפרויקט. לדוגמה, עיצוב כרטיס ביקור צריך גופן שיהיה קריא בקלות בגודל קטן. או גרפיקה למדיה חברתית צריכה להכיל פונטים שיהיו קריאים ויראו טוב על מסכי mobile, שם רוב המדיה החברתית נצפית ומתנהלת.
מי צופה בעיצוב שלכם הוא גם נתון חשוב. האם הקהל שלכם בגיל מסוים או בעל מאפיינים דמוגרפיים מסוימים? האם הגופן שבחרתם ישרת את המטרה עבורם?
התאמה
אחת הטעויות הנפוצות ביותר שמתחילים עושים היא לא להבין מה קטגורית הגופן המתאימה לפרויקט. למשל, גופן מסוג body לעומת גופן מסוג display.
גופנים מסוג body משמשים בעיקר לספרי טקסט, מגזין או טקסט בעיתון, תוכן אתר וכדומה. פונטים אלה הם נוחים לצפייה (אינם מאמצים את העיניים בקריאת טקסט ארוך) וקלים לקריאה. הם אינם מסיחים את הדעת, כך שקוראים יכולים בקלות לרפרף או לסרוק את הטקסט. פונטים שכיחים מסוג body הם Times New Roman או Arial .
לעומתם, פונטים מסוג display אינם מתאימים לקריאה ארוכה. אלה הם מסוג הפונטים הצעקנים יותר. סוגים אלה של גופנים יכולים להיות מדליקים ויש להם את השימושים שלהם, אך יש לזכור כי לגופני תצוגה ישנה השפעה רבה כאשר עושים בהם שימוש בדרך הנכונה, אך כאשר נעשה בהם שימוש שגוי, הם יכולים להפוך את העיצוב לעמוס וחובבני או בלתי קריא לחלוטין.
קריאות
אם אתם כוללים טקסט בעיצוב, סביר להניח שיש לכם משהו חשוב לתקשר לקוראים. הקריאות הופכת לגורם קריטי כאשר נרצה לוודא שהמסר מועבר. איך ניתן לדעת אם הפונט הוא קריא, מלבד הערכה חזותית שלכם? ישנן מספר דרכים:
גודל: יש לבחור גודל אותיות שמתאים בהקשר של העיצוב . כרטיס ביקור צריך גופן בגודל שונה מאשר פוסטר למשל. אם אתם מעצבים משהו שניתן לצפות בו בניידים – גרפיקה של מדיה חברתית, לדוגמה, פתחו word ונסו להקליד כמה שורות באמצעות הגופן שאתם שוקלים ולאחר מכן להקטין את הגודל. אם אתם עדיין יכולים בקלות לקרוא אותו בקלות, אז הוא יהיה קריא גם במסכים קטנים.
ריווח: התאמת המרווח של הטקסט כך שהוא יתאים לעיצוב, תורם לקריאה משופרת. ברוב המקרים, ריווח נדיב משפר את הקריאות. אבל אם האיזור המוקצה לטקסט הוא מוגבל, אז תצטרכו להתנסות עם שילובים שונים של גודל גופן ומרווח כדי לשפר את הקריאות. רוב תוכנות העיצוב יאפשרו לכם להתאים את הריווח בין קבוצות שלמות של אותיות בשורות או קטעים של טקסט, ריווח בין זוגות אותיות, ורווח אנכי בין השורות.
גובה פונט: זהו גובה האותיות הקטנות של הגופן (כלומר, לא אותיות CAPITAL). גובה גדול בפרופורציה לאותיות של הגופן משפר את הקריאות ושומר עליו גם כאשר הפונט קטן יותר. עם זאת, לא מומלץ שהגובה של האותיות הקטנות יתקרב לגובה של ה-capital letters כי אז קשה יהיה להבדיל ביניהם.

font height
קרדיט לתמונה לאתר https://www.canva.com
פונטים בעברית שאני אוהבת
ישנן המון פונטים בעברית יפים וקריאים, צירפתי פה רשימה של כמה שאני אוהבת במיוחד:
אלמוני צר – פונט דו־לשוני פופולרי מבית אאא. אלמוני צר הוא פונט sans serif מוקפד וניטרלי המכיל 834 תווים ותומך ב-150 שפות לטיניות. מכיל 7 משקלים. נותן מראה אלגנטי לטקסט. קיים בפרינט וגם ב-WEB. דוגמה:

almoni-tzar font
Protocol – פונט מבית Masterfont. קיים בארבעה משקלים וכן בפורמט נטוי עבור פרינט ו-WEB. קריא, זורם ונותן touch של מודרניות לבלוק הטקסט או הכותרת. דוגמה:

font-protocol
Narkis Tam – פונט נוסף מבית Master font. קיים בשישה משקלים וגם בפורמט צר מה שנותן לו מראה שמזכיר את אלמוני צר. מאוד אלגנטי ומודרני. יש לשים לב כי הפורמט הצר מעט פחות קריא וזורם ולכן מומלץ להשתמש בו בעיקר בכותרות. דוגמה:

Narkis tam font
Alef – זהו פונט רשת חינם (open source). רשום עליו כי נוצר על מנת להגדיל את כמות הפונטים מסוג רשת שקיימים בעברית ולתת אלטרנטיבה לפונט מסוג "אריאל". מופץ דרך google fonts. הפונט עצמו מיוחד קריא וזורם. דוגמה:

alef-font
Open sans Hebrew – גופן חינמי בעיצובו של יאנק יונטף. פונט Open sans בגרסה העברית נמצא בשימוש נרחב והוא נפוץ בדפוס, בלוגואים ובמודעות פרסומיות וכמו כן הוא אהוב במיוחד על מעצבי UX ומעצבי UI רבים אשר עוסקים בעיצוב ממשקים ועיצוב אתרי אינטרנט ואפליקציות ברשת. ניתן להוריד את פונט מכאן. דוגמה:

Open sans Hebrew font
אשמח לשמוע מהם הפונטים האהובים עליכם.
דייזי עיצוב גרפי https://www.daisydesign.co.il/
תגובות
לעזאזל זה כל כך עשוי טוב ומוסבר בצורה מופשטת – תודה לכם!
אגב אפשר לשאול שאלות כאן בבלוג?
היי ישראל,תודה רבה על הפידבק החיובי.
בהחלט מוזמן לשאול פה שאלות בבלוג.